Diagnostika jako základ úspěchu

Rozbor pohybového aparátu by dnes měl být součástí práce každého profesionálního trenéra. O co se vůbec jedná a proč je to tak důležité se pokusím shrnout v tomto článku.

Lidé prostě chtějí přijít do fitka a cvičit. Celé je to ale trochu složitější, než mají lidé zafixované. Nedávno, když jsme se ptali po absolvování trenérského kurzu našich studentů, jaký byl pro ně největší přínos, poměrně velká část odpověděla, že diagnostika a že před kurzem neměli ponětí o tom, že něco takového existuje, že to u trenérů ještě neviděli. Ano, v roce 2015 ještě stále mnoho trenérů nepoužívá tento základní nástroj. 

Jaké jsou Vaše cíle? To je ta otázka, na kterou se ptají prakticky všichni fitness trenéři a odpovědi klientů jsou různé: vylepšení celkové kondice, nabrání svalové hmoty, příprava na maraton, redukce hmotnosti, ale v poslední době stále více převažují odpovědi typu: funkční trénink, vylepšit zdraví, cítit se fit. Je to tak dobře, protože lidé se konečně zamýšlejí nad tím, že zdraví máme jenom jedno a je třeba si ho chránit.

Jako základní kámen úspěchu trenéra by tedy měl být podrobný rozbor toho, v jakém stavu se vůbec nachází pohybový aparát našeho klienta. Diagnostika pohybového aparátu je v podstatě nástroj, na základě kterého trenér určuje, jaké cviky by mohly být pro daného jedince nejvhodnější.

V základu se svaly rozdělují na dvě skupiny: svaly s tendencí ke zkrácení a svaly s tendencí spíše k ochabování. V rámci diagnostiky by měl trenér zjistit, jak se jednotlivé svalové partie zapojují do pohybu, jaké je jejich napětí, jak moc jsou zkrácené nebo ochablé a jestli funkci, ve které má převažovat konkrétní sval, nevykonává sval jiný. Jedná se o celý soubor cvičebních poloh, jak v dynamických, tak statických polohách. Tento rozbor, spolu se základním zdravotním dotazníkem, by měl proběhnout ještě před tím, než trenér s klientem vleze do posilovny. Pokud toto neproběhne, není možné postavit skutečně efektivní trénink. Bez diagnostiky totiž můžete posilovat partie, které jsou v přetížení, tím je ještě více přetěžovat a prohlubovat si svalové nerovnováhy. Ty negativně ovlivňují náš zdravotní stav (výkonnost svalů, nervy, metabolismus, klouby a vnitřní orgány…). V rámci navrženého tréninku bychom se právě proto měli snažit tyto dysbalance odstranit. To zajistíme pouze efektivně navrženým protahovacím a posilovacím cvičením na základě diagnostiky. Stavba tréninkového plánu by měla být vždy věcí individuální. U diagnostiky nevycházíme jen z toho, jak vnímá celkový obraz klienta trenér, ale také bychom se měli zaměřit na to, jak vnímá svoje vlastní tělo, subjektivně, samotný klient. Na základě objektivního pohledu (trenéra) potom můžeme přesně určit konkrétní cviky, přímo na míru každého klienta.

Je mnoho trenérů, kteří diagnostiku prakticky vůbec neřeší a navrhují cvičební plán bez svalového rozboru, ale věřte, že tito lidé nemají páru o tom, jaké konečné důsledky, může jejich počínání mít. Je to tak trochu i věcí veřejnosti, tedy klientů, kteří tuto službu nevyžadují a nevyžadují vysvětlení toho, proč mu trenér „naordinoval“ konkrétní cviky. Tímto článkem tedy chceme apelovat i na naše klienty. Vyžadujte za své peníze i vysvětlení toho, co s Vámi trenér chce provádět, jde o Vaše zdraví!

Author: Yoda institut